Spring naar content

Planevaluatie

Evalueren voor je begint klinkt misschien vreemd, maar het levert vaak veel op. Een planevaluatie maakt vooraf duidelijk welke effecten je van de interventie mag verwachten. Het is een theoretische evaluatie op basis van het plan van aanpak.

Een goede planevaluatie zorgt voor heldere doelen en realistische verwachtingen en biedt de mogelijkheid om snel te kunnen bijstellen. Zo kun je al voor de start beoordelen of een interventie wel kans van slagen heeft. Een planevaluatie levert daarnaast een goede basis voor uitgebreidere effectevaluaties.

Wat is een planevaluatie?

Wat maakt dat een in jouw gemeente opgezette interventie werkt? Is de interventie die je voor ogen hebt de oplossing voor het probleem? Past de interventie van een buurgemeente ook bij jouw gemeente?

Allemaal vragen waar beleidsmedewerkers en uitvoerders binnen de schuldhulpverlening voortdurend mee te maken hebben. Een planevaluatie geeft een antwoord op die vragen. Toch wordt dat instrument niet veel gebruikt. Dat is zonde, want het kan veel houvast geven.

Een planevaluatie kan vooraf inzicht geven in de effecten die je van de interventie kunt verwachten. Het is een theoretische evaluatie op basis van het plan van aanpak.

De planevaluatie kun je al bij de start inzetten om beter zicht te krijgen op de doelen en om die direct bij te stellen. Bovendien kun je een planevaluatie ook inzetten bij de keuze voor een interventie. Je hoeft geen onderzoeker te zijn om een planevaluatie te kunnen maken.

Hoe kun je de planevaluatie gebruiken?

Op deze pagina vind je verschillende materialen die je helpen bij het maken van je eigen planevaluatie.

  • De handreiking ‘Wat werkt? Aan de slag met een planevaluatie! legt stap voor stap uit hoe het proces van het maken van een planevaluatie eruitziet en wat de verschillende stappen precies inhouden.
  • Het format planevaluatie (bestaand) is voor het verbeteren van een interventie. Wanneer je interventie al wordt uitgevoerd, is het handig om die eerst te beschrijven en daarna de werkzame bestanddelen toe te lichten.
  • het format planevaluatie (nieuw) gebruik je wanneer je plan nog niet heel concreet is. In dit geval kun je eerst de werkzame bestanddelen beschrijven, omdat die de basis van je interventie vormen.
  • Ten slotte kun je je laten inspireren door 2 voorbeelden van planevaluaties: van een motiverend plan naar actie en van een overeenkomst budgetbeheer.

Aan de slag

  • Download

    Handreiking planevaluatie

    Lees in deze handreiking meer over de planevaluatie en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.

  • Download

    Format planevaluatie – bestaand

    Zelf aan de slag? Gebruik dan dit format voor bestaande interventies.

  • Download

    Format planevaluatie – nieuw

    Zelf aan de slag? Dit format is geschikt voor nieuwe interventies.

Voorbeelden planevaluaties

  • Download

    Voorbeeld: planevaluatie van een motiverend plan naar actie

  • Download

    Voorbeeld: planevaluatie overeenkomst budgetbeheer

  • Download

    Voorbeeld: planevaluatie Website en flyer

Verder innoveren?

Maak dan gebruik van verdieping per onderwerp, voorbeelden uit de praktijk of werkzame bestanddelen.