Spring naar content

Universal credit – sociale regelingen in het Verenigd Koninkrijk

Universal credit is een sociale uitkeringsregeling in het Verenigd Koninkrijk waarbij verschillende uitkeringen en toeslagen samengevoegd zijn. De verschillende factoren die onderdeel zijn van deze regeling beïnvloeden de gezondheid van inwoners.

 

Impact van universal credit op gezondheid

In het Verenigd Koninkrijk waren bezuinigingsmaatregelen nodig. Zes uitkeringen/toeslagen werden gecombineerd in één maandelijkse uitkering die per huishouden werd uitbetaald. Er waren veel regels en sancties, een digitaal administratiesysteem, weinig persoonlijk contact, lange wachttijden om met de mensen van de hulplijn te spreken en er waren ingebouwde wachttijden voordat mensen hun eerste betaling kregen.

Dit systeem was slecht voor de gezondheid van mensen. Het systeem werd namelijk ervaren als ingewikkeld, vernederend, onpersoonlijk en bestraffend. Bij weinig digitale vaardigheden wordt de stress nog meer vergroot, omdat het een digitaal aanmeldproces is. De wachttijd voor betaling zorgde ervoor dat mensen geld moesten lenen van vrienden en familie. Ze hadden moeite financieel rond te komen en konden daarom onder andere minder gezonde voeding kopen. Dit zorgde voor veel financiële stress.Onderzoek naar uitgevoerd beleid:

  • Interviews en focusgroepen met 33 mensen die een uitkering (Universal Credit) ontvingen en 37 andere betrokkenen in Engeland uitgevoerd door onderzoekers van verschillende universiteiten.

Cheetham, M., Moffatt, S., Addison, M., & Wiseman, A. (2019). Impact of Universal Credit in North East England: A qualitative study of claimants and support staff. BMJ Open, 9(7). doi:10.1136/bmjopen-2019-029611