Spring naar content

Publiek-private samenwerkingen voor baancreatie voor bijstandsgerechtigden

Samenwerkingen tussen de publieke en private bedrijven en organisaties kan zorgen voor meer baankansen voor bijstandsgerechtigden. Dit beïnvloedt de gezondheid van bijstandsgerechtigden.

Publicatiedatum: 18 december 2023

Impact van publiek-private samenwerkingen voor baancreatie voor bijstandsgerechtigden op gezondheid

Door als gemeente met private bedrijven samen te werken om banen te creëren voor bijstandsgerechtigden, komen bijstandsgerechtigden makkelijker aan een baan. Dit zorgt voor meer sociale inclusie. Ook verbeteren de leefomstandigheden als mensen hierdoor een baan vinden. Dat zorgt uiteindelijk voor beter welzijn en gezondheid.

Implicaties voor beleid

Zoek mogelijkheden om als gemeente samen te werken met private partijen om werkgelegenheid voor bijstandsgerechtigden te vergroten.


Auteur: Eline van Bennekom; Wageningen Universiteit, in samenwerking met Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit Leiden en I&O Research Gemeente Amsterdam. Met financiering van de Nationale Wetenschapsagenda, mogelijk gemaakt door NWO en ZonMw.

Onderzoek naar uitgevoerd beleid:

  • Interviews met stakeholders die meededen aan een project betreft publiek-private samenwerkingen in Slowakije uitgevoerd door onderzoekers van verschillende universiteiten.

Bosakova, L., Geckova, A. M., van Dijk, J. P., & Reijneveld, S. A. (2019). Increased employment for segregated roma may improve their health: Outcomes of a public–private partnership project. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(16). doi:10.3390/ijerph16162889