Spring naar content

Basisinkomen

Het ontvangen van een basisinkomen, waaraan geen voorwaarden verbonden zijn, kan de gezondheid van inwoners op verschillende manieren beïnvloeden.

Publicatiedatum: 18 december 2023

Impact van een basisinkomen op gezondheid

Hoewel basisinkomen nog niet geheel geïmplementeerd is, zijn hier wel experimenten mee uitgevoerd. Zo kreeg een groep mensen onvoorwaardelijk een basisinkomen wat hoog genoeg was om in basisbehoeften te voorzien. Dit was goed voor de gezondheid. Men ervaarde meer vrijheid en minder stigma. Ze hadden het gevoel dat er meer vertrouwen in hen was en zij meer gerespecteerd werden. Dat zorgde voor meer zelfvertrouwen en zelfwaarde. Ook hadden zij meer geld tot hun beschikking om niet alleen in basisbehoeften te voorzien, maar ook uit te geven aan dingen die zij leuk vinden. Daarnaast konden zij weer beter dingen plannen in het leven. Dat geeft hoop. Dit alles zorgt ervoor dat men niet meer in de constante overlevingsmodus staat, dus niet steeds hoeft na te denken hoe zij rond kunnen komen, wat bij een te laag inkomen vaak het geval is.

Implicaties voor beleid

Verlaag waar mogelijk de voorwaarden waaraan men moet voldoen om een uitkering te krijgen en zorg er voor dat deze hoog genoeg is om in basisbehoeften te kunnen voorzien.

Auteur: Eline van Bennekom; Wageningen Universiteit, in samenwerking met Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit Leiden en I&O Research Gemeente Amsterdam. Met financiering van de Nationale Wetenschapsagenda, mogelijk gemaakt door NWO en ZonMw.


Onderzoek naar uitgevoerd beleid:

  • Interviews met 5 mensen die aan de basisinkomen pilot in Ontario in Canada meededen uitgevoerd door onderzoekers van verschillende universiteiten..
  • Een survey studie onder 217 mensen die die aan de basisinkomen pilot in Ontario in Canada meededen uitgevoerd door onderzoekers van verschillende universiteiten.

McDowell, T., & Ferdosi, M. (2020). The Experiences of Social Assistance Recipients on the Ontario Basic Income Pilot. Canadian Review of Sociology, 57(4), 681-707. doi:10.1111/cars.12306

Hamilton, L., & Mulvale, J. P. (2019). “Human Again”: The (Unrealized) Promise of Basic Income in Ontario. Journal of Poverty, 23(7), 576-599. doi:10.1080/10875549.2019.1616242