Spring naar content

Vermindering van verplichtingen

Gemeenten kunnen inzetten op het verminderen van verplichtingen die verbonden zijn aan bijstandsregelingen. Dit beïnvloedt de gezondheid van inwoners.

Publicatiedatum: 18 december 2023

Impact van vermindering van verplichtingen op gezondheid

Vaak zijn er vele verplichtingen verbonden aan het ontvangen van een bijstandsuitkering. Wanneer deze verminderd worden, zorgt dat voor betere mentale gezondheid en welzijn. Dat komt doordat men minder stress en meer autonomie ervaart.

Implicaties voor beleid

Verminder, waar mogelijk, zo veel mogelijk verplichtingen die verbonden zijn aan het verkrijgen van een bijstandsuitkering.

Auteur: Eline van Bennekom; Wageningen Universiteit, in samenwerking met Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit Leiden en I&O Research Gemeente Amsterdam. Met financiering van de Nationale Wetenschapsagenda, mogelijk gemaakt door NWO en ZonMw.

Onderzoek naar uitgevoerd beleid:

  • Natuurlijk survey experiment en veldonderzoek over complete afschaffing van verplichtingen door COVID-19 in Denemarken uitgevoerd door onderzoekers van verschillende universiteiten.

Baekgaard, M., Mikkelsen, K. S., Madsen, J. K., & Christensen, J. (2021). Reducing Compliance Demands in Government Benefit Programs Improves the Psychological Well-Being of Target Group Members. Journal of Public Administration Research and Theory, 31(4), 806-821. doi:10.1093/jopart/muab011