Spring naar content

Schulden en gezondheid – wat werkt?

De opzet en uitvoering van het schuldenbeleid kan positieve en negatieve effecten hebben op de gezondheid van inwoners. Ontdek hieronder wat wel en niet werkt om de gezondheid van inwoners met schulden te beschermen.

Datum publicatie: 18 december 2023

De impact van schulden op gezondheid

Inwoners met schulden bevinden zich in een kwetsbare positie. Uit onderzoek blijkt dat mensen in Nederland in de meest kwetsbare posities een lagere levensverwachting en minder gezonde levensjaren hebben dan mensen in de minst kwetsbare posities. Schuldenregelingen zijn bedoeld om inwoners te helpen om van hun schulden af te komen. Echter, onbedoeld kunnen schuldregelingen positieve en negatieve gezondheidseffecten met zich meebrengen. Om gezondheidsverschillen in Nederland te verkleinen, is het dus van belang om bij het maken en uitvoeren van schuldenbeleid rekening te houden met de gezondheidseffecten. Hieronder staat hoe.

Bron: CBS (2022). Bovenaan welvaartsladder bijna 25 jaar langer in goede gezondheid.

Auteur: Eline van Bennekom; Wageningen Universiteit, in samenwerking met Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit Leiden en I&O Research Gemeente Amsterdam. Met financiering van de Nationale Wetenschapsagenda, mogelijk gemaakt door NWO en ZonMw.

Meer weten over…

Sociaal financiële hulpverlening

Impact van sociaal financiële hulpverlening op gezondheid Het systeem rondom financiële regelingen is vaak erg ingewikkeld. Mensen die hulp uit…

Regels en sancties

Impact van regels en sancties op gezondheid Om schuldhulpverlening te ontvangen, moet men zich aan verschillende regels houden. Bij overtreding…